Vedle tradičního cheesecaku a makového koláče najde na vašem svátečním stole určitě místo i vrstvený zázvorový dort. Nezapomeňte ho posypat mandlemi, které připomínají sněhové vločky. Tento zimní vrstvený dort si získá srdce i těch nejvybíravějších jedlíků. Přesvědčte se sami.

Ingredience na těsto:
- 200 g pšeničné mouky typu 450,
- 100 g hnědého cukru,
- 1 čajová lžička prášku do pečiva,
- 1 čajová lžička jedlé sody,
- 2 čajové lžičky skořice,
- 2 čajové lžičky směsi koření na zázvorové perníčky,
- 1/2 čajové lžičky soli,
- 3 vejce,
- 100 ml řepkového oleje,
- 1 mrkev,
- 120 g lískových ořechů.
Karamelový krém:
- 600 g smetanového sýra,
- 200 g karamelové hmoty,
- 100 g mascarpone.
Další ingredience:
- 200 g broskvového želé,
- 1 litr horké vody,
- 50 g mandlových vloček.
Co je třeba si zapamatovat:

-
- Chcete-li připravit tento vánoční vícevrstvý dort, začněte přípravou jeho základu: těsta. Nejprve smíchejte suché ingredience. Prosijte mouku přes síto, aby se ještě více provzdušnila.
- Pro těsto doporučujeme použít domácí zázvorovou směs. Pokud nevíte, jak ji připravit, vyzkoušejte náš osvědčený recept . Ideálně aromatická směs s homogenním složením udělá váš domácí dort ještě chutnější.
- V samostatné misce smíchejte vejce a máslo. Poté je přidejte k dříve smíchaným suchým ingrediencím. Nezapomeňte přidat nastrouhanou mrkev a lískové ořechy. Můžete je nakrájet na jemno nebo lehce rozmixovat v mixéru.
- Po důkladném promíchání ingrediencí přelijte těsto do formy na pečení vyložené pergamenovým papírem. Poté pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů Celsia po dobu 30 minut.
- Mezitím připravte broskvové želé a karamelový krém. Šlehejte smetanu mixérem do hladké konzistence.
Jak sestavit tento vánoční dezert?
- Základem by samozřejmě měl být upečený a vychlazený piškot. Připravte další vrstvu krému a poté ji opatrně zalijte tuhnoucím želé. Nakonec posypte mandlovými vločkami a hotový piškot dejte na noc do lednice.
