Při úklidu kuchyně není nutné používat agresivní čisticí prostředky. K odstranění nečistot často stačí běžné domácí čisticí prostředky – to platí i pro troubu.
K čištění trouby není vždy nutné používat agresivní čisticí prostředky. Domácí spotřebiče lze snadno vyčistit jednoduchými domácími prostředky. Jedlá soda je obzvláště účinná a dokáže odstranit i odolné nečistoty.

- Nejprve vyjměte z trouby všechny plechy a rošty. To usnadní nanášení jedlé sody na čištěné plochy.
- Dále smíchejte jeden sáček prášku do pečiva (přibližně 16-17 g) se čtyřmi lžícemi vody. Dbejte na to, aby konzistence zůstala krémová a nebyla příliš tekutá – to zajistí nejúčinnější nanášení.
- Naneste pastu na znečištěná místa a nechte jedlou sodu působit přibližně 60 minut. Pokud je trouba silně znečištěná, doporučujeme nechat domácí prostředek působit několik hodin.
- Nakonec otřete znečištěná místa jedlou sodou vlhkou houbou.
Čištění trouby: jak zabránit znečištění

Pokud chcete vyčistit troubu, nemusíte vždy sahat po agresivních chemických prostředcích.
- Při pečení nebo vaření v troubě vždy používejte papír na pečení a dostatečně velké a hluboké pekáče. Tím zabráníte hromadění zbytků jídla po stranách nebo jejich stékání na dno trouby.
- Vždy ihned po použití trouby otřete zbytky jídla a mastné skvrny. Tím zabráníte připálení a dalšímu obtížnému odstraňování nečistot.
- Pokud se i pomocí jedlé sody nepodaří odstranit odolné připálené zbytky jídla, je v některých případech vhodné použít speciální prostředek na čištění trub. Tyto prostředky jsou však často škodlivé pro životní prostředí, proto by se měly používat pouze výjimečně.
