Přeskočit na obsah

Pokud jde o přípravu kávy, všichni baristé na světě se shodují na jedné věci, bez ohledu na to, co připravujete.

Ať už máte na mysli jakýkoli druh kávy, všichni budou mít stejný názor na předchozí fázi.

Možná to nevíte a samozřejmě to ani nemusíte vědět, ale nacházíme se uprostřed toho, co kávový průmysl nazývá „třetí vlnou kávy”, teoretické revoluci kolem jednoho z nejvíce konzumovaných nápojů na světě, která se nyní, po desetiletích industrializace a standardizace, zaměřuje na kvalitu, původ, sledovatelnost a spravedlnost v tomto odvětví, zejména ve vztahu k producentům.

Proto v současné době existuje móda – téměř spekulativní bublina – na specialty coffee, tedy specializovanou kávu, a proto se také můžete bát chodit do kaváren, protože se obáváte, že se na vás budou dívat s opovržením za to, že jste si k kávě vyžádali cukr. Nebo mléko.

Vtipy stranou, z nichž některé vycházejí ze skutečných zkušeností, pravdou je, že tato nová móda v oblasti kávy má také své pozitivní stránky. A priori pijeme lepší kávu než před několika desítkami let, i když se průmysl snažil nás přesvědčit, že pražená nebo velmi silně pražená, černá a hořká káva je vrcholem kvality tohoto tisíciletého nápoje.

Je také pravda, že nyní, když se o kávě více mluví, nebo se alespoň snaží vyvolat větší rozruch v médiích, a vy zvyšujete postavení baristy – člověka, který připravuje kávu – na úroveň nové rockové hvězdy, jak jsme to dříve dělali s kuchaři, barmany a someliéry, je tu jedna věc, která je všechny spojuje při přípravě kávy.

To můžete udělat i doma. Nezáleží na tom, zda pijete kávu z amerického kávovaru, dáváte přednost latte caffè nebo jste příznivcem espressa. Bez ohledu na to, jaký kávu pijete, každý barista na světě bude mít stejný názor na základní otázku, bez ohledu na typ kávy, kterou kupujete: mletí.

Všichni, absolutně všichni, a proto to mohu říci s jistotou, vám nikdy nedoporučí koupit již namletou kávu. Je to jednoduché a pohodlné řešení, ale také největší nepřítel kávy. Po namletí káva, i když je dobře skladována, začíná ztrácet aroma.

Proto vám každý barista – a každý milovník kávy – vždy doporučí koupit kávu v zrnech a mlet ji podle potřeby, protože nemá smysl kupovat kávu v zrnech a mlet ji najednou, aby se pak znovu balila do sáčků.

Štítky: