Přeskočit na obsah

Na Nový rok peču dort „Čokoládová vášeň“. Hosté se vždy ptají, v jaké cukrárně takové zázraky připravují.

Pokud umíte šlehat smetanu, můžete tento lahodný dort připravit. Není to nijak technicky náročné a chuť je tak působivá, že se před ním skloní celé národy. „Čokoládová vášeň“ je tak krásná a chutná, že by mohla svést i anglického krále.

Tento dort peču, když chci ohromit hosty. Nejenže vypadá krásně a má božskou chuť, ale je také poměrně snadný na přípravu. Je těžké ho pokazit a největší problém může být spojený se šlehanou smetanou.

Proto mám vždy po ruce trochu želatiny, abych zkrotila neposlušnou, nesmetanou smetanu a v případě potřeby ji nechala ztuhnout v ledničce. Pokud vám smetana připraví nepříjemné překvapení, stačí přidat dvojnásobné množství želatiny a je to. Lednička udělá svou práci, pokud jí dáte čas.

Vše, co potřebujete vědět o „Chocolate Passion“

Tento recept je určen pro 12 porcí. Na přípravu těsta si vyhraďte 45 minut. Pečení trvá pouze 15 minut, ale těsto také vyžaduje chlazení, proto je třeba začít s přípravou předem (minimálně 5 hodin předem, nejlépe den předem).

K přípravě dortu budete potřebovat formu o průměru 23 cm s odnímatelným okrajem.

Použijte tu nejlepší čokoládu, jakou můžete najít, zejména pro dezerty, kde je čokoláda hlavní příchutí. Právě ta se používá v tomto dezertu. Špatná čokoláda znamená špatný dezert a naopak.

Nezapomeňte pod první vrstvu dortu podložit pergamenový papír, aby se dort snáze přenesl na talíř.

Základ dortu můžete připravit a zmrazit (dobře zabalený) 2 měsíce před podáváním . Až budete připraveni připravit zbytek dortu, první vrstvu nemusíte rozmrazovat; rozmrazí se v lednici, zatímco mousse chladne. Zbytky dortu uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici až tři dny.

Pokud se v směsi bílé čokolády objeví hrudky želatiny, opatrně ji zahřejte ve vodní lázni, dokud se želatina nerozpustí. Poté ji nechte úplně vychladnout, než ji přidáte do šlehačky.

Šlehačka musí obsahovat alespoň 36 % tuku a musí být studená, aby se správně vyšlehala.

Recept na „čokoládovou vášeň“

Ingredience na základ:

  • 215 g tmavé čokolády (63–72 % kakaa)
  • 85 g měkkého másla
  • 4 velká vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 70 g jemného cukru

Ingredience na čokoládový mousse:

  • 215 g hořké čokolády (jemně nasekané nebo nastrouhané)
  • 360 ml smetany ke šlehání 36 %
  • 2 lžíce neslazeného kakaa
  • 5 lžic vody

Ingredience na mousse z bílé čokolády:

  • 170 g bílé čokolády (jemně nasekané nebo nastrouhané)
  • 360 ml smetany ke šlehání 36 % (rozdělené na porce: 120 ml a 240 ml)
  • 1 lžíce vody
  • ¾ lžičky želatinového prášku

Zdobení: hoblinky hořké čokolády.

Jak připravit základ:

  1. Předehřejte troubu na 165 °C (350 °F) a vymastěte formu na pečení máslem. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu, máslo, vanilkový extrakt a sůl. Nechte 10 minut vychladnout.
  2. Oddělte bílky od žloutků. Přidejte žloutky do čokoládové směsi, promíchejte a odložte stranou.
  3. Bílky šlehejte, dokud nezačnou držet tvar, ale nebudou příliš husté. Poté přidejte cukr, po jedné lžíci, a pokračujte v šlehání, dokud směs nezhoustne a nezačne snadno držet tvar.
  4. Pomocí kovové lžíce opatrně vmíchejte polovinu šlehaných bílků do čokoládové směsi, až se téměř spojí, poté přidejte zbývající bílky a míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota.
  5. Nalijte těsto do připravené formy a pečte, dokud střed mírně neztuhne (přibližně 14-16 minut). Nechte úplně vychladnout po dobu minimálně 1 hodiny (nevytáhněte z formy).
  6. Jak připravit mousse z hořké čokolády
  7. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte hořkou čokoládu, vodu a kakaový prášek a nechte je smíchat. Nechte 10 minut vychladnout.
  8. Po vychladnutí směsi šlehejte smetanu na vysoké rychlosti, poté ji opatrně vmíchejte do čokoládové směsi, dokud nebude homogenní.
  9. Rozetřete mousse z tmavé čokolády na vychlazený korpus a vložte do lednice.
  10. Jak připravit mousse z bílé čokolády
  11. Nalijte vodu do malé misky a přidejte želatinu.
  1. Bez míchání nechte 5 minut odstát, aby želatina nabobtnala .
  2. Jemně rozpusťte bílou čokoládu se 120 ml smetany a namočenou želatinou ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Nechte směs bílé čokolády 10 minut vychladnout.
  3. Po vychladnutí smíchejte zbývajících 240 ml smetany na vysoké rychlosti a poté opatrně vmíchejte směs bílé čokolády.
  4. Rozetřete pěnu z bílé čokolády na pěnu z tmavé čokolády a povrch uhlaďte špachtlí. Zakryjte a vložte zpět do lednice na minimálně 4 hodiny.
  5. Těsně před podáváním opatrně projeďte tenkým nožem po okraji dortu a oddělte okraje formy od stěn.
  6. Opatrně oddělte základ dortu od podložky špachtlí a přeneste na servírovací talíř. Nožem projeďte po okrajích, aby se odkryly všechny vrstvy.
  7. Ozdobte čokoládovými hoblinkami. Dobrou chuť!