Přeskočit na obsah

Tento vánoční vrstvený dort zmizí ze stolu v mžiku. Je to můj oblíbený zimní dort.

Vedle tradičního cheesecaku a makového koláče najde na vašem svátečním stole určitě místo i vrstvený zázvorový dort. Nezapomeňte ho posypat mandlemi, které připomínají sněhové vločky. Tento zimní vrstvený dort si získá srdce i těch nejvybíravějších jedlíků. Přesvědčte se sami.

Ingredience na těsto:

  • 200 g pšeničné mouky typu 450,
  • 100 g hnědého cukru,
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva,
  • 1 čajová lžička jedlé sody,
  • 2 čajové lžičky skořice,
  • 2 čajové lžičky směsi koření na zázvorové perníčky,
  • 1/2 čajové lžičky soli,
  • 3 vejce,
  • 100 ml řepkového oleje,
  • 1 mrkev,
  • 120 g lískových ořechů.

Karamelový krém:

  • 600 g smetanového sýra,
  • 200 g karamelové hmoty,
  • 100 g mascarpone.

Další ingredience:

  • 200 g broskvového želé,
  • 1 litr horké vody,
  • 50 g mandlových vloček.

Co je třeba si zapamatovat:

    • Chcete-li připravit tento vánoční vícevrstvý dort, začněte přípravou jeho základu: těsta. Nejprve smíchejte suché ingredience. Prosijte mouku přes síto, aby se ještě více provzdušnila.
    • Pro těsto doporučujeme použít domácí zázvorovou směs. Pokud nevíte, jak ji připravit, vyzkoušejte náš osvědčený recept . Ideálně aromatická směs s homogenním složením udělá váš domácí dort ještě chutnější.
    • V samostatné misce smíchejte vejce a máslo. Poté je přidejte k dříve smíchaným suchým ingrediencím. Nezapomeňte přidat nastrouhanou mrkev a lískové ořechy. Můžete je nakrájet na jemno nebo lehce rozmixovat v mixéru.
    • Po důkladném promíchání ingrediencí přelijte těsto do formy na pečení vyložené pergamenovým papírem. Poté pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů Celsia po dobu 30 minut.
    • Mezitím připravte broskvové želé a karamelový krém. Šlehejte smetanu mixérem do hladké konzistence.

Jak sestavit tento vánoční dezert?

  • Základem by samozřejmě měl být upečený a vychlazený piškot. Připravte další vrstvu krému a poté ji opatrně zalijte tuhnoucím želé. Nakonec posypte mandlovými vločkami a hotový piškot dejte na noc do lednice.