Přeskočit na obsah

Novoroční dort. Je ideální pro oslavu Nového roku.

Už jste začali plánovat menu na Nový rok? Kromě salátů, předkrmů a teplých jídel jsou dezerty prostě nezbytné. Pokud chcete připravit pohoštění, které bude chutnat všem, vyberte si novoroční dort. Je to neuvěřitelně čokoládový, vlhký dort, který se stane hitem vaší oslavy.

Novoroční dort je lahodný čokoládový dezert, který určitě osladí nadcházející rok. Můžete ho upéct na novoroční večírek nebo ho podávat rodině k odpolednímu čaji 1. ledna. Je tak chutný, že se sní až do poslední drobečky.

Recept na novoroční dort

Než začnete péct, připravte si vhodný plech; forma o průměru 22 cm je ideální.

Ingredience na těsto:

  • 200 g pšeničné mouky,
  • 300 g cukru,
  • 200 g kakaového prášku,
  • 200 ml horké kávy,
  • 100 ml řepkového oleje,
  • 2 vejce,
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva,
  • 1 čajová lžička jedlé sody,
  • 1 čajová lžička soli.

Ingredience na čokoládový krém:

  • 600 g moučkového cukru,
  • 200 g měkkého másla,
  • 150 g kakaového prášku,
  • 100 ml smetany ke šlehání 36 %,
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu.

Ingredience na polevu:

  1. 200 g hořké čokolády,
  2. 200 ml smetany ke šlehání 36 %

Jak upéct novoroční dort?

Připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. V samostatné míse rozšlehejte vejce, podmáslí a máslo.

Postupně přidávejte tekuté ingredience k suchým. Nakonec pomalu přilijte horkou kávu a míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Těsto bude velmi tekuté.

Nalijte těsto do rozebíratelné formy o průměru 22 cm vyložené pergamenovým papírem. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a pečte 30-35 minut nebo dokud špejle vložené do formy nevyjde čistá.

Vyjměte dort z trouby, nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho rozkrojte na tři vrstvy.

Připravte smetanu. Změkčené máslo vyšlehejte mixérem do nadýchané konzistence. Postupně přidávejte moučkový cukr a kakaový prášek a míchejte do hladka. Přilijte smetanu a vanilkový extrakt a znovu promíchejte.

Připravte polevu. V malém hrnci zahřejte smetanu na teplotu přibližně 60 °C (140 °F). Odstavte z ohně a přidejte nasekanou čokoládu. Nechte asi 2 minuty odstát, poté energicky šlehejte, dokud nevznikne homogenní poleva. Odložte stranou, aby vychladla.

Sestavte dort. Polovinu krému naneste na spodní vrstvu dortu a přikryjte druhou vrstvou. Znovu naneste krém a položte na něj třetí vrstvu. Polejte čokoládovou polevou.

Vložte novoroční dort do lednice na asi 2-3 hodiny, aby všechny vrstvy ztuhly. Podávejte vychlazené.